Doelstelling vereniging
De vereniging is opgericht door nakomelingen van Jacob Heijndriksz Cruijt, geboren ca. 1640 te Catwijk op See en is toegankelijk voor alle personen met de naam Kruit, hoe dan ook geschreven. Door het 2x per jaar uitbrengen van het verenigingsorgaan "de Kruijdboom" wordt de onderlinge band versterkt en wordt verder ingegaan op de historie en genealogie van alle familietakken Kruit (hoe dan ook geschreven)zoals de Leidse, Katwijkse, Drentsche, West-Friese, midden Nederlandse, Zaanse en Belgische takken. Eens per jaar wordt er een Algemene Leden Vergadering ( A.L.V.) belegd welke direct gevolgd wordt door een ledenbijeenkomst.Deze ledenbijeenkomst wordt jaarlijks op een historische plek gehouden.
De vereniging beheert nagenoeg alle documentatie betreffende alle Kruitenstammen in Nederland.