» Wandelen in het “Pinetum van Henri L. Dinger” met Natuurgids Piet Kruijt
Foto Toegangskaartjes voor het pinetum De Dennenhorst aan de Boslaan in Lunteren kostten ooit een kwartje. Natuurgids Piet Kruijt neemt vanaf 7 februari tot en met december elke eerste zaterdag van de maand een groep belangstellenden mee op sleeptouw door het pinetum. De wandeltocht kost € 4 per persoon.

Mijnbouwkundige Henri Louis Dinger is in 1934 begonnen met de aanleg van deze botanische tuin voor naaldbomen. De verkoop van de toegangskaartjes vond hij uiteindelijk te veel werk en toen waren ze lange tijd gratis verkrijgbaar bij het restaurant De Lunterse Boer. Het pinetum raakte een beetje in de vergetelheid en iedereen die erin wilde, kon op een gegeven moment gewoon doorlopen. Als het al gelukt was om de ingang te vinden, want die lag goed verscholen achter De Lunterse Boer. De Dennenhorst is in 2006 in oude luister hersteld. Voor de renovatie kon beginnen moest er kritisch gekeken worden naar de enorme verzameling bomen. Toen werd besloten welke exemplaren moesten sneuvelen om de romantische doorkijkjes en de overwoekerde paden te herstellen.

De familie Dinger komt uit Nederlands-Indië. Opa Dinger liet in 1907 het vakantiehuis De Dennenhorst bouwen aan de Boslaan in Lunteren. De broer van opa Dinger is de opvolger van notaris Van den Ham.

Van den Ham had lappen schrale heidegronden opgekocht waarmee boeren niet veel konden beginnen. Op deze grond legde hij het welbekende en nog steeds bestaande Lunterse Buurtbos aan, inclusief een uitzichttoren en een koepel. Dat was zijn geschenk aan het dorp. De heidegronden die onverkocht bleven, deed Van den Ham over aan Dinger.

Ook de mijnbouwkundige wilde Lunteren iets nalaten en combineerde die wens met zijn passie voor bomen. Zijn zoon Eduard Dinger vertelde enkele jaren geleden dat zijn vader steevast zei: een boom voor in mijn tuin, als hem gevraagd werd wat hij voor zijn verjaardag wilde. De bomenliefhebber overleed in 1985 op 87-jarige leeftijd en in het pinetum staat een gedenksteen.

Zo lang het kon was Dinger elke dag in zijn pinetum. Op bevrijdingsdag 1945 haalden Lunteranen takken uit het pinetum voor bevrijdingsbogen en ook werden er af en toe hele bomen gestolen. De dieven hadden er verstand van: ze kozen altijd de duurste bomen.

De wandelingen die Piet Kruijt door De Dennenhorst begeleidt, beginnen om tien uur 's ochtends vanaf het parkeerterrein van De Lunterse Boer. De deelnemers krijgen een overzicht van de bomen die in het pinetum te vinden zijn. Ook geeft Kruijt advies over welke soorten coniferen wel en niet passen in de achtertuin.

De data: 7/2, 7/3, 4/4, 2/5, 6/6, 4/7, 1/8, 5/9, 3/10, 7/11, 5/12.

Bron: de Gelderlander, 25 janauri 2009

[ terug... ]Omhoog

Copyright 2002-2018